joi, 11 august 2011

Codul lui Da Vinci - Cartea şi Filmul

Am citit Codul lui Da Vinci recent, că urma să dau licenţa, şi trebuia să mă calmez cumva, nu?

Pentru cei care nu cunosc, este vorba despre Robert Langdon, care studia semnificaţia şi istoricul simbolurilor mitologice/ religioase...aţi prins ideea. Cred că simbologist ar fi în română....am pus gheruţa pe varianta în spaniolă...dădeam licenţa în engleză şi franceză, şi nu am vrut să fac discriminări între cele 3 limbi studiate.

Acu', Robert Langdon ăsta, aflat la Paris să îşi promoveze cartea nou lansată, este invitat politicos la Luvru, unde se întâlneşte cu Bezu Fache, un detectiv dat naibii, care îl suspectează de crimă. Victima ar fi chiar Jacques Sauniere, cel care se ocupa de relicve.

La locul crimei, muzeologul era întins pe jos, asemeni Omului Universal portretizat de Da Vinci. Pe jos, scrise cu sânge, se aflau câteva cifre scrise parcă la întâmplare, şi nişte litere, tot într-un aparent talmeş-balmeş. Situaţia se complică şi mai tare când apare Sophie Neveu, nepoata celui ce zăcea mort pe podea. Aceasta îl ajută pe Robert să scape, şi îi explică de ce era suspect: singurul mesaj aparent de pe podea era...găseşte-l pe Robert Langdon... Împreună, cei doi descifrează mesajul scris cu sânge, care se adresa tinerei, şi pornesc întro cursă nebună, la început prin muzeu, şi apoi prin întreaga Franţa, pentru a găsi capătul poveştii începute de bătrân pe podea: Sfântul Graal.

Între timp, Silas, călugărul care asculta întru totul ordinele tatălui său spiritual, episcopul Aringarosa, caută Graalul, călcând pe cadavrele ucise chiar de el.

În încercarea de a găsi comoara lăsate de muzeolog, Robert şi Sophie ajung, cu o casetă misterioasă şi hăituiţi de poliţie, la Sir Leigh, colecţionar înrăit de dovezi ale existenţei Graalului. Acolo, fata află cărei cauze îşi dedicase bunicul ei întreaga carieră, şi ce este de fapt Graalul.

Cum cartea a stârnit numeroase controverse, a apărut şi un film...

Cu Tom Hanks şi Audrey Tatou în rolurile principale, Jean Reno ca Bezou Fache, Ian McKellen în rolul aristocretului Sir Leigh, mai diabolic decât l-aţi văzut vreodată. Alfred Molina pe post de episcop, şi Paul Bettany în rolul lui Silas.
Un film ce abundă în nume mari, aşadar. Efectele sunt foarte credibile, deşi nu se respectă cartea întru totul. La urma urmei, eu m-am obişnuit cu  ideea că ecranizarea unei cărţi nu o să fie niciodată fidelă total.

Totuşi, filmul merită văzut, pentru că este bine regizat, scenariul este bine pus la punct, şi Tom Hanks este genial!




3 comentarii:

  1. Daa. deci eu pot spune ca il ador pe Dan Brown ,Robert Langdon si Tom Hanks in rolul lui Langdon. Sunt Geniali.
    Sa te uiti si la Ingeri si demoni;)
    si in 2012 apare film la Simbolul PIerdut.<3 Abia astept <3 e cea mai tare carte din toate cartile lui Dan Brown.

    RăspundețiȘtergere
  2. vai:x pot spune ca il ador pe Dan Brown,Robert Langdon ca am invatat o tona de chestii de la el,si pe Tom Hakns in rolul lui Langdon,pentru ca joaca bine si arata excelent in Tweed si mocasini:)).
    Poti sa te mai uiti la Ingeri Si Demoni.E tot cu Langdon.
    Abia astept in 2012 sa apara filmul Simbolul pierdut<3

    RăspundețiȘtergere
  3. Am văzut şi "îngeri şi demoni", Diana dragă. Ewan McGregor este, la rândul lui, unul din actorii mei preferaţi. Am înţeles că simbolul pierdut o să fie cu masoni! Aşa e?

    RăspundețiȘtergere